Sposób podania posiłku ma niebagatelny wpływ na zadowolenie gości. Nawet najsmaczniejsze danie wiele straci, jeśli zaserwujemy je bez należytej staranności i w mało estetycznym otoczeniu. Z kolei pięknie udekorowany stół z posiłkami podanymi na porcelanowej zastawie podniesie rangę każdego spotkania. Dowiedz się, na co zwracać uwagę, szukając serwisu obiadowego do domu lub restauracji.
Nie ulega wątpliwości, że najlepsza zastawa stołowa to ta wykonana z porcelany. Aktualna oferta rynkowa naczyń jest szalenie rozbudowana, jednak jeśli zależy ci na funkcjonalnym, trwałym, a jednocześnie wyjątkowo pięknym zestawie obiadowo-kawowym, ręcznie zdobiona porcelana będzie najlepszym wyborem.
Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego kompletu talerzy upewnij się, że będzie on pasował do wnętrza jadalni. Chociaż naczynia w stylu empire są niewątpliwie efektowne, nie będą dobrze komponować się z minimalistyczną salą restauracyjną czy rustykalnym salonem. Weź pod uwagę nie tylko zdobienia, ale też fason naczyń. W specjalistycznych hurtowniach porcelany, a więc np. w sklepie internetowym Porcelana24.pl, znajdziesz zarówno nowoczesne, jak i klasyczne serwisy, dostępne również dla klientów indywidualnych.
Stylistyka, w której utrzymany jest serwis obiadowy, powinna komponować się nie tylko z wystrojem pomieszczenia, ale też z rodzajem podawanych posiłków. Jeżeli jesteś wielbicielem kuchni włoskiej, koniecznie zainwestuj w zestaw talerzy do pizzy. Natomiast jeśli najważniejszym elementem posiłku ma być poobiedni deser z kawą, nie zapomnij eleganckim zestawie filiżanek ze spodeczkami.
Co ciekawe, na smak jedzenia i przyjemność spożywania posiłku wpływają również kształt i wielkość naczyń. Profesjonaliści z branży gastronomicznej są w stanie dokładnie określić, jakie podanie wzmacnia pozytywne doznania podczas jedzenia różnych dań.
Przystawki, dania główne i desery powinny być serwowane na płaskich talerzach. Do przystawek sugeruje się używanie talerzy o średnicach 25-28 cm. Przygotowując deser, warto sięgnąć po talerz o średnicy 25-26 cm, gdyż taka powierzchnia pozwala na piękne wyeksponowanie słodkości, a także ich eleganckie udekorowanie, np. sosami, bakaliami, bitą śmietaną, a nawet jadalnymi kwiatami. Dania główne najlepiej podawać na talerzach o średnicy 28-32, przy czym i w tym przypadku istotna jest powierzchnia, umożliwiająca ciekawą aranżację dania.
Jednym z podstawowych grzechów polskich restauratorów, ale także gospodyń domowych, jest podawanie zup w bulionówkach. Choć głębokie naczynia pozwalają na wygodne spożywanie płynnych potraw, obniżają przyjemność doświadczania bogatych zup. Głęboki talerz o większej średnicy (27-31 cm) pozwala wyeksponować poszczególne składniki zupy, takie jak owoce morza czy warzywa. Zgodnie ze sztuką gastronomiczną w takich samych naczyniach należy serwować makarony.
Serwis Norbertinum.com.pl to najciekawsze wydarzenia z kraju i ze świata, ciekawe artykuły z dziedziny nauki, kultury, a także rzeczowe informacje prawne i ekonomiczne. Na Norbertinum.com.pl przeczytasz o wydarzeniach sportowych, poznasz ciekawe miejsca z działu turystyka i zapoznasz się z najnowszymi osiągnięciami techniki.