"The Local" informuje, iż policja włoska odkrywa laboratorium, gdzie szynkę z Polski przerabiano na szynkę parmeńską.
Polską szynkę przepakowywano, a następnie sprzedawano pod włoskimi markami, znanymi z wyrobu szynki parmeńskiej. Podrobioną szynke sprzedawano jako drogą szynke z Parmy, która jest regionalnym produktem, chronionym unijnym prawem.
Zarzuty załamania przepisów BHP oraz oszustwa postawiono dwóm pięćdziesięcio letnim mężczyznom. Policja ustala obecnie gdzie trafiała trefna szynka.
Rok w rok Włochy tracą miliardy euro z powodu procederu podrabiania produktów takich jak ser, wino czy wędliny. Samo mięso podrobione w 2014 roku przyniosło straty na 143, 7 milionów euro.
Serwis Norbertinum.com.pl to najciekawsze wydarzenia z kraju i ze świata, ciekawe artykuły z dziedziny nauki, kultury, a także rzeczowe informacje prawne i ekonomiczne. Na Norbertinum.com.pl przeczytasz o wydarzeniach sportowych, poznasz ciekawe miejsca z działu turystyka i zapoznasz się z najnowszymi osiągnięciami techniki.