Drożdże odgrywają bardzo ważną rolę w procesie produkcji piwa. Często to właśnie od nich zależy, czy alkohol będzie smakował tak jak powinien. Nie wszyscy wiedzą, że drożdże piwowarskie dzielą się na kilka kategorii i do każdego napoju trzeba je odpowiednio dobrać. Jakie jeszcze informacje o drożdżach warto znać? Jeśli chcesz się przekonać, zapraszamy do dalszego czytania!
Główny podział drożdży piwowarskich rozróżnia:
drożdże górnej fermentacji
drożdże dolnej fermentacji.
Pierwsze z nich powstają dzięki szczepom Saccharomyces cerevisiae, drugie – Saccharomyces pastorianus. Oba rodzaje nazywa się szczepami szlachetnymi. Drożdże górnej fermentacji są popularniejsze od tych drugiego rodzaju. W tym przypadku piwo powstaje w temperaturze ok. 20 stopni Celsjusza, czyli dosyć wysokiej.
Różnica między drożdżami górnej fermentacji a drożdżami dolnej fermentacji polega na tym, że te pierwsze wypływają na wierzch zbiornika po fermentacji. Drugie natomiast opadają na dno. Piwo z użyciem drożdży dolnej fermentacji (zwanych inaczej lagerowymi) wytwarza się w temperaturze ok 10 stopni Celsjusza. Od rodzaju drożdży zależy, jak będzie smakowało piwo. Produkty górnej fermentacji zapewniają bardziej intensywny smak i aromat. Dzięki nim piwo jest też mocniejsze. Natomiast produkty dolnej fermentacji są delikatniejsze, dlatego można samodzielnie wzbogacać ich smak.
Na popularność drożdży górnej fermentacji wpływa m.in. to, że można je wykorzystywać również do domowej produkcji piwa. Powodem jest np. sprzyjająca im pokojowa temperatur. Z kolei drożdże dolnej fermentacji nie są już tak „łatwe w obsłudze”. Wymagają niższej temperatury i piwo powstałe z ich użyciem nie jest aż tak aromatyczne. Przy pomocy drożdży górnej fermentacji produkuje się m.in. pilsnery i lagery znajdujące się np. w ofercie Browaru Pilsweizer. Dobór odpowiedniego rodzaju drożdży ma bardzo duży wpływ na końcowy efekt fermentacji, dlatego warto przyłożyć do niego wagę.
Obecnie drożdże piwowarskie pozyskuje się ze specjalnych farm. To właśnie w laboratorium panują warunki sprzyjające ich rozwojowi. Pozyskanie drożdży piwowarskich nie jest taką prostą sprawą, dlatego też nie można dostać ich w jakimkolwiek sklepie. Browary często kupują szczepy w Kolekcji Czystych Kultur Drobnoustrojów znajdującej się w Warszawie. Drożdże odgrywają naprawdę ważną rolę w procesie powstawania piwa, dlatego trzeba wybierać je świadomie.
Serwis Norbertinum.com.pl to najciekawsze wydarzenia z kraju i ze świata, ciekawe artykuły z dziedziny nauki, kultury, a także rzeczowe informacje prawne i ekonomiczne. Na Norbertinum.com.pl przeczytasz o wydarzeniach sportowych, poznasz ciekawe miejsca z działu turystyka i zapoznasz się z najnowszymi osiągnięciami techniki.