Aminos kokosowy jest sosem powstałym poprzez połączenie dojrzewającego w beczkach nektaru zebranego z kwiatów palmy kokosowej i naturalnej soli morskiej. Uznaje się go za doskonały zamiennik tradycyjnego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety soję, produkty zawierające gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, przez co sprawdza się w daniach kuchni Azji. Staje się coraz bardziej popularne wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak faktycznie jest zdrowszym zamiennikiem dla sosu sojowego i tamari?
Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do mięs i ryb, dań kuchni azjatyckich lub sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym wpływie na układ krążenia, gospodarkę cukrową (zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż szesnaście niezbędnych aminokwasów egzogennych.Związki zawarte w nektarze kokosowym mają korzystny wpływ na gospodarkę lipidową, podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.
Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Pomagają hamować łaknienie dzięki zwiększeniu produkcji tzw. "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na jelita i łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.
Wśród najcenniejszych składników nektaru z kwiatu palmy kokosowej znajduje się dodatkowo inozytol. Jest to białko wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego aminos kokosowy powinien być włączony do codziennej diety przez osoby cierpiące na zaburzenia depresyjne oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie wspomagające leczenie zespołu policystycznych jajników.
Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób osób, które nie tolerują glutenu.W przeciwieństwie do sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zazwyczaj zawiera sztuczne chemiczne konserwanty i polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy być pewni, że spożywamy to, co dla nas najlepsze.
Serwis Norbertinum.com.pl to najciekawsze wydarzenia z kraju i ze świata, ciekawe artykuły z dziedziny nauki, kultury, a także rzeczowe informacje prawne i ekonomiczne. Na Norbertinum.com.pl przeczytasz o wydarzeniach sportowych, poznasz ciekawe miejsca z działu turystyka i zapoznasz się z najnowszymi osiągnięciami techniki.